Bianca Purcărea

M-am hotărât să realizez câteva interviuri cu artişti din Buzău, prin care să îi cunoaştem mai bine, şi totodată, să-i promovăm.Pentru început, am vorbit cu Bianca Purcărea, o tănără elevă de clasa a X-a din Colegiul Naţional B.P. Haşdeu Buzău.
Are 16 ani şi este una dintre fostele componente ale trupei etno "BA DA". Studiază canto şi ia cursuri de orgă la Şcoala Populară de Arte cu profesorii Costel Sandu, respectiv Vasile Leonard, şi de anul trecut se pregăteşte intens cu compozitorul Viorel Gavrilă.
A câştigat numeroase premii atât în ţară, cât şi în străinătate. Cel mai recent este Trofeul pentru cel mai bun tânăr talent de la Festivalul Internaţional Universong din Tenerife, Spania, unde a fost considerată revelaţia concursului, primind şi premiul "Artista Revelacion".
Vă invit să aflaţi mai multe despre ea din interviul pe care i l-am luat şi să urmăriţi prestaţia live de la Festivalul Internaţional Universong din Tenerife:
Bogdan: Bună! Pentru început, aş vrea să ne spui cum a început totul.
Bianca: Buna! De inceput, banuiesc ca te referi la muzica, nu? A inceput foarte repede.Cant de cand ma stiu, dar nu intr-un mare fel.A inceput cu lalaieli prin casa, cu cantecele la gradinita si la serbari sau prin vizite la prietenii de familie.Am mers pentru lectii de canto la dl prof Ungureanu, din Buzau. Insa surpiza a venit cand mi-a propus sa infiinteze un grup de muzica etno din care sa fac si eu parte.A fost o lovitura grea pentru ca nu stiam exact ce inseamna etno(confundam cu muzica populara), nu aveam incredere ca voi putea sa cant asa ceva si voiam initial cursuri de canto.


Bogdan: Povesteşte-ne despre copilăria ta. A fost ca a celorlalţi copii sau ai petrecut-o prin diferite festivaluri?
Bianca: Copilaria frageda a fost una obisnuita, mai mult sau mai putin. Pentru fiecare din noi copilaria este ceva minunat care nu se aseamana deloc cu a celorlalti. Incepand cu momentul in care am inregistrat un album alaturi de celelalte trei colege ale mele, toate s-au schimbat. AM cantat in peste 200 de spectacole, dar numai pe plan local. Nu am participat la festivaluri decat din 2008 cand pot spune ca a mea copilarie era deja o adolescenta timpurie. In genere, am avut o copilarie frumoasa.

Bogdan: Care este cea mai frumoasă amintire din copilărie ?
Bianca: Insasi copilaria,in ansamblul ei, este o amintire frumoasa, ce nu se poate compara cu nicio alta amintire din viata. Traiesti in umbra ei mereu, cu speranta ca poate intr-o zi vei ajunge sa o retraiesti exact cu naivitatea si simplitatea de atunci, desi e imposibil.Asadar, nu e numai una. Poate intr-o zi am sa povestesc una, dar o voi edita si pune pe piata in format de roman.

Bogdan: Ai făcut parte din trupa "Ba Da". De ce ai ales să continui singură?
Bianca: Lucrurile s-au schimbat intre timp. Desi cursurile de canto propriu zise nu le-am luat niciodata cu dl Ungureanu, experienta cu trupa B.A.-D.A. a facut mai mult decat niste ore de curs. Astfel am ajuns sa ma inteleg bine cu muzica etno si , cu timpul am ajuns sa ma apropii de prima iubire si anume muzica usoara. Cursurile la Scoala Populara de Arte m-au ajutat sa imi dau seama ce anume vreau cu adevarat. Insa a fost o coincidenta.Am ales sa pornesc solo odata cu despartirea noastra si renuntarea la trupa. Comunicarea dintre noi s-a”evaporat” subit, relatiile s-au risipit intre rautati si ambitii sau pur si simplu din cauza timpului atat de ocupat cu altceva.Mie nu-mi plac grupurile muzicale (cel putin nu cele din Romania) de aceea era inevitabila aparitia mea solo. Nu doresc decat duete.SI am ales sa continui singura pentru ca pot aborda chiar si piese de grup, pot canta oricand, orice, oriunde,fara sa depind de cineva sau ceva anume.

Bogdan: Tu interpretezi piese mai speciale, care nu au legatură cu tot ce se întâmplă în muzică la momentul actual. Ai de gând să te lansezi în muzica "comercială" ?
Bianca: Cant asa zise piese speciale pentru ca sunt piese care scot in evidenta timbrul vocii, pregatirea si talentul.Sunt piesele care se canta in concursuri si festivaluri peste tot in Romania. Nimeni nu m-ar baga in seama si chiar m-ar intreba ce caut intrun festival cu piese ca ... “hot” desi, de ce sa mint, imi place la nebunie.Sunt piese lineare, cu orchestratii moderne, si incelasi timp sarace. Sunt comerciale si atat.Dar poate voi aborda si asa ceva la un moment dat.

Bogdan: Crezi că după ce lansezi o piesă care devine hit, succesul va veni de la sine?
Bianca: E cu suisuri si coborasuri lansarea unei piese.Nu poti miza pe faptul ca iti place tie, sau poate alor tai si cunoscutilor piesa respectiva, trebuie sa placa unei tari/lumi intregi cantecul respectiv ca sa devina hit. Poti ajunge vedeta peste noapte cu o prima piesa proprie, sau poti sa nu fii bagat in seama de nimeni. Iarasi, poti avea un hit, apoi piesele urmatoare sa nu fie hituri. Important e sa fii pregatit pentru lucruri din astea dar in primul rand, sa fii pregatit tehnic, sa ai ore de canto sau un talent extrordinar care, cu sau fara hituri , este apreciat si ascultat de cei care stiu sa pretuiasca munca si piesele de calitate.

Bogdan: Ce simţi pe scenă înconjurată de atâţia oameni?
Bianca: Fantastic nu e de ajuns. Ma simt implinita. Multe senzatii ma fac sa ma simt asa, emotii care imi fac sa tremure picioarele, transpiratii reci pe sira spinarii si tremurarea vocii. Si stapanirea de sine face toata treaba) .

Bogdan: Ştiu că ai participat la numeroase concursuri în afara ţării. Cum ţi se pare publicul din străinătate faţă de cel din România?
Bianca: Nu am fost la numeroase, am fost deocamdata numai la unul. Acolo un singur criteriu troneaza:muzica si calitatea cu care interpretezi piesa in seara de concurs. Nu hainele (desi conteaza mult si asta), nu fizicul, nu numele sau orice alt criteriu “important” de aici. In Romania, conteaza chiar si de cate ori ai mai fost la festivalul respectiv.Publicul este primitor si uimitor de flexibil acolo. In tara, spectatorii sunt rigizi si se simt prost cand le ceri sa aprinda brichetele, sa ridice mainile sau sa cante alaturi de tine. Acolo, fac ce le spui tu, practic iti ciugulesc din palma,desi cu numai 3 minute inainte te-au cunoscut sau au auzit numele tau prima data in viata.

Bogdan: Eşti mai bine primită acolo ?
Bianca: M-am simtit foarte bine primita acolo poate si pentru ca in Tenerife (Spania) romanii sunt multi si ca cetateni si ca turisti.Ura fata de poporul nostru nu s-a mostenit de la italieni, pentru ca s-au bucurat mult ca m-au avut alaturi fiind romanca. Ba chiar le-am imbunatatit vocabularul in romana).

Bogdan: Care sunt artiştii tăi preferaţi România şi din străinătate ?
Bianca: Trupa ABBA ramane preferata mea, poate si pentru ca timbrul meu vocal este foarte apropiat de cel al Anitei.Scorpions, Beyonce. Christina Aguilera, Nico, Monica Anghel, Angela Similea , Aurelian Andreescu, Luminita Dobrescu si alte nume sonore se afla printre preferatii mei.Nu ma pot rezuma numai la unul :D.

Bogdan: Ai o melodie de suflet ?
Bianca: Mai multe. Ar fi “Freedom”-Paul McCartney, , “You and I” Scorpions, “Fairytale”-Alexander Rybak, “Tu esti primavera mea”-Aurelian Andreescu. “Cerul”-Proconsul si “In singuratate”- Laura SToica.

Bogdan: Ţi-ai dori să cânţi în duet cu vreun artist român sau internaţional?
Bianca: Imi doresc in primul rand sa ma perfectionez pe mine insami si sa fiu sigura ca nimic nu m-ar putea prinde cu garda jos, mai apoi poate ma voi gandi la asa ceva.

Bogdan: Care este filmul tău preferat? Ce gen de filme urmăreşti?
Bianca: Iarasi imi ceri ceva mai presus de puterile mele Imi plac comediile foarte picante ( Jim Carrey :x), urmaresc horror cu sange rece, adica lumina stinsa, nimeni prin casa si sonorul maxim. Si comediile romantice, cand el si ea se intalnesc subit, se cearta, se injura, dupa care ajung tot impreuna. :D

Bogdan: Îţi place să citeşti ? Ce ne recomanzi ?
Bianca: Imi place mult lectura. Eu sunt pasionata de tema celui de-al doilea Razboi Mondial, drept pentru care filmele/cartile cu Gestapou, SS si Auschwitz sunt preferatele mele. “Cuptoarele lui Hitler” si “5 ani la Auschwitz” sunt in clasament. Alte carti preferate ale mele sunt “Anna Karenina”, “Papillon”, “Jane Eyre”, “Shogun” si altele din literatura clasica. Cartile care ma amuza si destind sunt cele moderne, precum “20 si ceva”, “Surorile din West End” , “La shopping pe tocuri”.

Bogdan: Cum vezi vacanţa perfectă ?
Bianca: Sincer, ma indoiesc ca exista. Dar o visez asa: trezirea la 10 jum, Hannah Montana / H2O pe Jetix, un bol mare de cereale de lapte in sufragerie pe canapea, la racoare. Apoi o carte buna,somn si plimbari infinite prin crang. Un film inainte de culcare si iarasi somn :x, plus weekenduri cu calatorii in interes “muzical”- festivaluri, concursuri si spectacole departe de casa.

Bogdan: Te afectează în şcoală viaţa de vedetă ?
Bianca: In primul rand, nu duc o viata de vedeta.SI atata timp cat vedeta este naomi, tarky, nikita, piticu` porno si alte astfel de nume, care nici macar nu merita sa fie scrise cu initiala mare ,nici nu vreau sa fiu vedeta. Nu ma afecteaza activitatea extrascolara, pot sa le duc pe amandoua foarte bine, cu rezultate foarte bune de ambele parti. De mica, mergand la diverse activitati gen dans sportiv, jurnalistica, teatru, canto, dans modern si orga, am ajuns la concluzia ca o saptamana fara un pic de agitatie, intarzieri si teama ca nu le pot face pe toate e o saptamana banala.Sfarsesc cu brio tot ceea ce-mi propun.

Bogdan: Dacă nu ai fi făcut muzică, spre ce domeniu te-ai fi îndreptat ?
Bianca: Cred ca tot de partea artelor. Teatrul este si in momentul de fata oportunitatea mea. Dar poate ca si sa fi fost medic ori manager la vreo firma importanta in afara Romaniei ar fi o idee.

Bogdan: Cum a fost la Festivalul Internaţional Universong din Tenerife? Cum ai fost tratată de organizatori, de ceilalţi concurenţi?
Bianca: Totul a fost minunat, am fost serviti/tratati/cazati regeste, am calatorit pe toata insula, am primit numeroase suveniruri din partea lor si am castigat ceva mai important decat cele doua premii: vreo 15 prieteni pe care ma pot baza oricand, chiar daca ne despart vreo 10 ani sau 10000 de km :D.

Bogdan: Ştiu că participi la Festivalul-Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Uşoare Româneşti „Trofeul Tinereţii“ - Amara 2009 cu două piese. Îţî urez mult succes si să aduci buzoienilor trofeul.
Bianca: Multumesc! Si eu imi doresc sa fac o figura buna, avand in vedere ca mi-am pus toata ambitia si munca in joc, la fel si respectul celorlalti. Nu voi dezamagi si, daca nu va fi trofeu, oricum voi veni cu un premiu cu care concetatenii mei se vor mandri.

Bogdan: Ce iti doresti pe viitor?
Bianca: Imi doresc sa am forta de munca, sa duc la bun sfarsit tot ceea de vreau si sa ajung poate, intr-o zi, o voce cu care Romania si nu numai :D sa se poata mandri.

Bogdan: Ce le urezi cititorilor blogului?
Bianca: Le urez tot binele si mult succes in ceea ce isi doresc sa urmeze!!!

Bogdan: Îţi mulţumesc că ai acceptat să-mi răspunzi la întrebări şi îţi urez mult succes în continuare!

Postat la data: 28.07.2009.

8 Responses so far.

  1. Paul says:

    Se vede ca are talent,as vrea sa aud mai multe despre ea pe la tv ca merita!

  2. Anonim says:

    Bravo Bianca,

    Mi-a placut articolul. Este important sa stii ce vrei de la viata si sa ramai deschisa la toate oportunitatile oferite. Nu uita sa ai "fun" si nu renunta la principiile care te-au format.

    Daniel

  3. Sorana Petre says:

    Binca,esti foarte talentata si iti urez mult succes in continuare.

  4. Anonim says:

    Bianca Tulcea e alaturi de tine. Esti geniala...

  5. Anonim says:

    Bianca,esti geniala sa ai parte de succes in continuare.Te iubesc

  6. Anonim says:

    ff mult imi place de tineeeeeeeeeeee!!!!!!!!!11 succes in continuare si sa te tii de canto multi ani de acum in colo pt k vei ajunge deeeeparte si vei reprezenta buzaul :x tbx:x:x:x

  7. Anonim says:

    Ma bucur extraordinar de mult ca reprezinti buzaul,oras din care fac parte si eu!Da-mi voie sa-ti spun ca ai un talent aparte si ca ai o voce speciala!Din punctul meu de vedere ai mult potential si poti ajunce oricat de sus iti propui!Din partea mea iti doresc sa participi la Vocea Romaniei sau chiar X factor si mult succes inainte!!!

  8. Anonim says:

    iti place sa canti alaturi de fratele tau?

Leave a Reply